Vill du bli yogalärare?

Det finns massor med utbildningar att välja mellan. De flesta är så kallade Teacher trainings.

Men vad innebär ett lärlingsprogram i yoga?

Jag vill försöka förklara skillnaden och varför jag har valt att lära ut hur man kan undervisa med upplägget att gå bredvid som lärling för mig. Läs mer om min yogaresa och om lärlingsprogrammet längre ner på denna sidan.

Om du undrar något är du varmt välkommen att höra av dig till mig på min epostadress: ann.svardfelt@gmail.com.

259722277_10159481946820610_2310711893302803483_n.jpg
 
245191421_430274815187550_2092867872457080630_n.jpg

"Jag är så tacksam och glad att jag har fått tagit del av en metod som kan läka mig fysiskt och stärka mig mentalt."

Karin Andersson 

Lärling i Ashtanga Yoga för Ann Svärdfelt

Karin har gått klart Steg 3 i lärlingsprogrammet och har nu en Yoga Shala på gården hon bor på i Huaröd, Skåne.

 

Vill du bli ledare i Ashtanga Yoga?

Vill du lära ut en metod som får dig själv och människor att må bra? Då ska du utbilda till Ashtanga Yoga lärare. Ann Svärdfelt har lärt upp lärare i många år. Det enda kravet är att du är nyfiken på den här fantastiska metoden som vi älskar att praktisera och lära ut.

Kontakta ann.svardfelt@gmail.com

 

Hur är det att gå lärlingsprogrammet?

184754978_509525913413580_76279165469295

Yoga With a Silver Lining

Lärling i Ashtanga Yoga för Ann Svärdfelt

Jag är så glad att Anns och mina vägar korsades för ca ett år sedan. Hon har så mycket kunskap och erfarenhet inom yoga och ayurveda och det känns helt fantastiskt att ha henne vid min sida på denna resa!


Vanligtvis när man utbildar sig till yogalärare så åker man iväg en månad eller två och sen är man rätt "ensam" i sin undervisning.


Inom ashtangayogan är dock länken mellan lärare och elev mycket viktig och ses mer långvarig. Det lärlingsprogram som jag går hos Ann är uppdelat på tre steg och hela utbildningen tar ca 2-3 år. Under hela denna tid har man Ann vid sin sida när det gäller allt från filosofi, din egen praktik och din undervisning. Ett fantastisk sätt att utvecklas och lära sig på.

350E15C4-D2E0-4735-992A-6538FDF8811B.jpeg

Mimi Gall

Lärling i Ashtanga Yoga för Ann Svärdfelt

Ann har sett min själs djupaste längtan och har hjälpt mig och fortsätter hjälper mig att leva det liv, bortom alla mina tänkta begränsningar, som jag verkligen vill leva. Jag är evigt tacksam att våra vägar möttes och att ingenting är sig likt sedan dess! Det här är en unik utbildning som går på djupet och Ann håller en så fint, på ett sätt som är utvecklande på alla plan - fysiskt, psykiskt, energimässigt och själsligt.

Unknown.jpeg

Linda Eriksson

Lärling i Ashtanga Yoga för Ann Svärdfelt

Första gången jag yogade för Ann så kände jag en sådan trygghet, hennes kunskap och glädje för yogan lyser igenom i varje klass och samtal!

När jag träffade Ann så hade jag redan genomfört en yogautbildning, en intensivkurs på en månad som lämnade en del att önska i mig. 
Jag saknade att ha någon att kunna ringa vid frågor som dök upp, gällande min egna praktik och även min undervisning. Likaså någon som kunde hjälpa mig att fördjupa mig i och få en förståelse för yogafilosofin. Detta är precis vad lärlingsprogrammet ger mig! 

Lärlingsprogrammet är ett underbart sätt att båda lära och utvecklas på! Idag finns en helt annan trygghet i mig, eftersom jag vet att jag har Ann med mig längs min resa genom yogans fantastiska värld.

151046710_1884764291677795_3206461620425

Maria Lagneby

Lärling i Ashtanga Yoga för Ann Svärdfelt

"Jag tänkte aldrig nånsin på att jag skulle undervisa i yoga, utan Ann hade det aldrig hänt. Jag är så tacksam över att jag nu gör det, att Ann ställde frågan och planterade fröna.

Att gå lärlingsprogrammet är den bästa kombinationen av ledarskapsutbildning och livskunskapsutbildning, att få lära sig om sig själv och livet och hur en kan stötta andra i vars o ens personliga utveckling.

Lärlingsprogrammet är helt unikt i sitt slag, unikt för att det utgår från dig och där du är i ditt lärande och Ann har en unik förmåga att möta dig just där. Hon pushar, bromsar, stretchar och öppnar upp och finns alltid där.

Att få vara lärling gillar jag, att både få vara elev och lärare i ett flöde. Att få finnas till för andra och att ha ett starkt och tryggt stöd i det.

Lärlingsprogrammet hjälper mig att fördjupa min egen praktik, när jag ska undervisa andra kräver det en helt annan hängivenhet till yogan av mig, att förstå på djupet för att kunna förmedla till andra. All undervisning som jag gör utgår från min egen förståelse o erfarenhet. Ett ständigt lärande."

IMG_0346.JPG

Sara Jane

Lärling i Ashtanga Yoga för Ann Svärdfelt

Jag började lärlingsprogrammet för Ann år 2012 och avslutade 2015. Jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på när jag började men det har förändrat mig  och hur jag ser på min omvärld.

Ann tog emot mig med värme och stöd men gav mig samtidigt mycket frihet. Jag känner att hon litar mycket på mig och hon ger mig stor möjlighet att utvecklas och växa - det har i stunden ibland gjort att jag känt mig rädd. Men i efterhand har jag alltid förstått att det är när jag släppt den rädslan och vågat som jag växt och utvecklats. Vi bodde båda i Malmö under flera år och arbetade sida vid sida. Tacksamheten över det är stor. 


Numer bor jag många mil bort och har småbarn som tar mycket tid och fokus. Där hjälper yogan mig mycket. Igen. 

Jag undervisar inte fullt lika mycket som jag gjort tidigare. Yogan är ändå ständigt närvarande. Under perioder har jag känt att jag glidit iväg. Funderat över vad det innebär att ha en lärare och vem jag ska välja att följa. Jag har landat i att relationen med min lärare, med Ann, är den jag väljer att skapa med henne. Om jag väljer att lyssna och lita på henne kommer hon och yogan fortsätta ge mig det jag behöver. Hon har lärt mig mycket genom åren. Kanske främst att inget är konstant- allt är föränderligt. Vilken storslagenhet det finns i det. 


Jag är innerligt tacksam för min relation till  Ann. För att hon har tålamod och för att hon inte ger mig några allt för tydliga svar utan lär mig tänka själv. Med mera, med mera. 

I början av lärlingsskapet, när jag visste väldigt lite om yoga, var det viktigt för mig med Anns karaktärsdrag. Jag kände att jag kunde knyta an till henne och tack vare hennes personlighet blev det lätt för mig att fördjupa mig i yoga.

Numer ser jag det lite annorlunda- Ann är min vän och jag uppskattar hennes personlighet. Men rollen lärare och elev är skild från vänskapsrelationen. Den är något renare och enklare, något som inte innehar särskilt mycket åsikter och känslor  utan mer består av ett flöde av energi och information. Man kan säga att den relationen speglar mer vad yoga också är.

153684716_475129460566230_29937664381202

Frida Nilsson

Lärling i Ashtanga Yoga för Ann Svärdfelt

"Jag träffade Ann för första gången på Seaside i Åhus. Hade innan det testat olika "vinyasa-yoga-klasser" men det var något med Anns klasser som gjorde att jag fastnade, kan inte sätta fingret på vad det var men jag kände mig trygg i rummet när hon undervisade.

Jag följde henne sen när hon flyttade till shalan på finest och fortsatte yoga för henne där. Fick höra om lärlingsprogrammet av en annan utövare och blev genast nyfiken. Pratade med Ann och kände att detta skulle vara något för mig.

Nu har jag varit lärling i drygt ett år och tycker det är bland de bästa valen jag gjort. Ann är en fantastisk lärare och förebild. Hon finns alltid tillgänglig när man har tankar, bromsar när man vill skynda och peppar när man saktar av. När hon undervisar ser hon varje individ i rummet samtidigt som hon utstrålar en energi som gör att man känner tillhörighet med alla, och det är detta jag vill förmedla till mina utövare."

87168852_1061036204273853_67740642780024

Christina Hök

Lärling i Ashtanga Yoga för Ann Svärdfelt

Att vara lärling för Ann betyder ett skräddarsytt individuellt program som tar dig med på en upptäcksresa i dig själv! Ann ser till alla dina "lager" som du växlar mellan i livet; framförallt din egen practice men även hur du lever i stort och smått och vad hon som mentor behöver lyfta fram hos dig i varje givet ögonblick.


Ann är som en örn som ena stunden ser det stora perspektivet ovanifrån för att sedan dyka djupt ner och in i det som behöver lösas i stunden när du lär dig att undervisa. Jag hade inte planerat att börja undervisa, var alldeles för rädd och osäker men Ann har lotsat mig igenom mina begräsningar/rädslor både på mattan och i min undervisning och jag inser att dessa 3 steg som lärling har transformerat mig som människa!


Jag har fruktansvärt mycket kvar att lära men Ann visar oss att vi alla har något unikt att bidra med och att man inte behöver vänta med att börja undervisa! Att vi alla är elever för alltid!

119055339_2733087806954788_7278815614873

Lotte Hansson

Lärling i Ashtanga Yoga för Ann Svärdfelt

"Att yoga utifrån traditionen av ashtanga yoga ger mig både utmaningar och ökad livskraft.

Jag känner en vila i att yogarörelserna följer ett förutbestämt mönster och jag kan känna i kroppen både där det går lättare och där jag möter motstånd i jämförelse med tidigare yogatillfällen.

Att ha en lärare som kan följa denna energi av berg- och dalbana är fantastiskt.

Att känna att läraren vet när jag ibland behöver utmanas, ibland behöver hållas med en tröstande hand eller ibland behöver jag stå själv i min asana. Att se speglingen i yogaläraren vad just JAG behöver få för insikt om mig själv - krävande men sååå värdefullt. Precis så vill jag beskriva dig som min yogalärare.

Tack Ann!"

29313495_10155088096676364_1520924554615

Therese Högström

Lärling i Ashtanga Yoga för Ann Svärdfelt

"Yogan var ny för mig när jag träffade Ann, Mimi, Anna och Christina för första gången. Ett mycket fint möte där ni tog emot mig med nyfikenhet. Hösten tyckte jag utvecklades med stormsteg men när vintern väl kom och möjligheterna att få yoga med Ann regelbundet under en ”längre tid” kom förändringen....jag har tränat mycket i mitt liv men aldrig upplevt en sån förvandling av kroppen/känslan inuti till det positiva.


Att tas utanför det komfortabla är utvecklande och där är du Ann fenomenal på att känna av vilken energi som finns för dagen! Ser fram emot många fler timmar på mattan med dig bredvid."

 
42703941_251142145474529_6383316769116782592_n.jpg
 

Min bakgrund och mina insikter gällande yoga

Så började Ann Svärdfelt sin yogaresa

Mitt intresse för yoga började i tidig ålder. Redan som 11 åring skrev jag i min dagbok att jag måste börja med yoga. Det var vid en tid då jag hade börjat be varje kväll. Jag hade brutit mitt ben på 3 ställen och läkaren hade antytt att jag skulle bli låghalt och inte kunna gå normalt. Detta gjorde mig livrädd. Jag började så be till Gud om hjälp. I bönen växte en önskan i mig att även be för andra. Det kom av sig själv. Jag bad för min mamma och pappa, min bror, mina kusiner och släktingar, mina vänner (även de som inte alltid var så snälla mot mig), min bön utökades och vartefter bad jag för alla i min omgivning och till slut bad jag för hela världen. Jag kände att jag mådde så bra av det. Det gjorde mig glad, tillitsfull och trygg. Jag kände att jag tillhörde världen och att vi alla på något vis hänger ihop. 

Jag tror inte på någon slump. Vi är med om saker i livet för att vi ska ha möjlighet att utvecklas som människor. Så ser jag på livet.

 

När jag var 14 år krockade jag med en bil och skadade så ryggen ganska så allvarligt. Det kändes inte så mycket inledningsvis, men vartefter blev det bara värre och värre. Jag tränade allt möjligt och gick på sjukgymnastik. Men värken höll i sig. 
Som 18 åring stötte jag så på yoga för första gången. Det var en äldre kvinna som var mormor till den pojkvän jag då var tillsammans med. Hon övade yoga. Hon hade hållit på i lite mer än 15 år och med yogaträningen och lyckats reglera och bli fri många olika hälsoproblem som hon led av innan. Jag frågade om hon kunde lära mig yoga. Hon svarade glatt ja. Tidigt på mornarna steg jag så upp och övade med henne. Det var en fantastisk tid som visserligen också blandades upp med att ha kul på disco på kvällarna och jobb på ett pensionat. Jag kände hur bra jag mådde såväl mentalt som fysiskt. Problemen med ryggen minskade avsevärt. Dessutom kände jag mig gladare som person. Att gå igenom tonåren var inte lätt. Mitt humör pendlade mycket och jag hade väldiga problem med magen. Yogan hjälpte mig att känna mig mera tillfreds. Jag minns att jag tänkte: Detta kan ju alla hålla på med. Jag övade med en kvinna i 70 års ålder och det gick utmärkt.

AnnIndien.jpg
 

Jag hade hittat hem

Metoden Ashtanga Yoga

Efter några år på universitet och 6 år i telekombranschen valde jag till slut att satsa på yogan och den alternativa hälsan. Jag hade då under några års tid gått på yoga och även påbörjat en utbildning till Poweryoga lärare med Ulrica Norberg. Mitt under den utbildningen byttes hon ut och in kom en kvinna som hette Beryl Bender Birch. Hon hade skrivit två böcker om yoga: Poweryoga och Beyond Poweryoga. Beryl kom från New York och hennes böcker spreds över hela västvärlden. Hon valde att kalla böckerna Poweryoga för hon ville att yoga skulle nå fler människor. Ställningarna i boken och flödena stämde inte riktigt överens med det jag hade lärt mig tidigare. När jag sedan praktiskt fick möjlighet att prova det sätt hon undervisade ställningar på i ett möte med en av hennes elever som kom över (Stan Woodman), då kände jag att jag hade hittat hem. Metoden var Ashtanga yoga. Jag blev så förälskad i sekvensen. Inte för att jag tyckte att ställningarna var lätt. Många var så svåra. Men för vad som hände inuti i mig när jag övade på ställningar i den ordningen och med det flödet. Jag hade hittat hem.
Från den dagen kunde jag inte undervisa annat än Ashtanga yoga.

 

Först och främst en elev

Mötet med Sharath

12644769_1252553864758510_2693296144207215485_n.jpg

De som hade börjat praktisera med mig protesterade inte när programmet ändrades. De hade fäst sig vid mig som lärare, så de gillade bara helt enkelt att följa det jag undervisade. Och jag brann ju för metoden som jag själv höll på att lära mig. Det finns ju ett talessätt; man lär bäst ut det man själv håller på att lära in. Därför blir jag så glad när människor kommer till mig för att lära sig att undervisa. Om man redan känner en önskan om att göra det, och med tanke på hur många olika varianter det finns på yoga och olika sätt att lära ut det på, så blir jag så tacksam när någon vill försöka sig på att lära sig att undervisa den metod som jag tycker är finast av dem alla. 

Så småningom växte yogan och jag försökte hela tiden vidareutbilda mig genom att delta i olika Ashtanga yoga Workshops som hölls av erfarna lärare. Jag reste även hela vägen till New York för att öva med Ashtanga yogans grundare Sri K Pattabhi Jois, hans dotter och barnbarn. Barnbarnet Sharath Jois kom sedan att bli min lärare. När jag mötte honom landade insikten i mig att det är viktigt att ha en lärare om man vill utvecklas i denna metod. Om man hela tiden går för olika lärare får man inte samma möjlighet till att utvecklas. En lärare behöver lära känna sin elev. Och alla människor är olika. Det går inte köra med någon yoga undervisning, så som ungefär: one size fits all. Ashtanga yoga metoden är basen, men med hjälp av den hittar läraren en väg att hjälpa eleven att ta sig igenom de olika hinder som eleven sätter upp på sin väg. Det handlar inte så mycket om ställningarna egentligen, utan mer om vad man upplever i de olika ställningarna och hur man tar sig an dem och lyckas gå igenom rädslor och att annat med hjälp av dem. Jag är så lycklig över att ha funnit Sharathij. Under fler år kom jag sedan att åka till Mysore (Indien) och även bo där under en längre period, bara för att få möjlighet att öva intensivt varje dag med honom. Och jag fortsätter att åka till honom och det tänker jag göra så länge jag övar. Jag ser mig själv först och främst som elev. Ju mer jag kan vara elev, desto mer jag kan möta elever i min tur.

 
DSCF3489.jpg
 

Vad är skillnaden mellan att gå Teacher Training och ett lärlingsprogram?

Då min entusiasm för yogan var hög, ökade antalet deltagare som övade ganska snabbt och jag började inse att jag behövde hjälp. I samma veva hörde man av sig till mig och frågade om jag ville vara del i ett lärarteam som arbetade för Yoga Alliance med att utbilda yogalärare. Jag hade ju själv gått en teacher training i Poweryoga inledningsvis, men jag kände inte för att undervisa ledare på det sättet. Det hade känts ensamt att börja undervisa utan att ha någon att rådfråga. Jag undervisade då också mycket det jag hade läst, men inte nödvändigtvis det jag själv hade upplevt. Jag hade kommit att förstå att all yoga undervisning bygger på den egna erfarenheten. Det är därur man hämtar sin energi och sin kunskap. Visst är det viktigt med teori studier med, men praktiken är allra viktigast. Det vi studerar måste få landa i oss.

Så istället för att hoppa på Yoga Alliance tåget började jag lära upp några av de som redan övade med mig. Jag startade mitt första lärlingsprogram. Min yogastudio växte och jag kom att dela ansvaret för den med flera andra. Det var så himla roligt! Resorna till Mysore tätnade och till slut efter en resa dit medförde det att jag flyttade med min familj från Östersund till Skåne. Samma år fick jag min auktorisering av Sharathij. Det var 2011. Men jag hade alltså både undervisat och lärt upp ledare innan jag fick denna "blessing". 


Allteftersom åren gått har jag lärt upp fler och fler. Några driver sina egna studios nu. Flera har blivit inspirerade att åka till Mysore och många har blivit nära vänner. Tacksamheten är enorm. Så klart har också mitt sätt att guida någon utvecklats under dessa år. Lärlingsprogrammet har vuxit både erfarenhetsmässigt och innehållsmässigt allteftersom jag själv har utvecklats.

Om du är intresserad av att lära dig undervisa yoga av mig behöver vi först höras och även ses. Jag behöver stämma av med dig vilken tid du kan lägga främst på att vara elev. Sedan är det också så att man kan inte gå detta lärlingsprogram för mig om man inte också har elever att undervisa. Av de som redan går eller har gått lärlingsprogram med mig och som håller på att bygga upp sina verksamheter, hjälper jag även dem att utbilda ledare bland de elever som kommer till dem. 

När man väljer sin yogalärare är det viktigt att tänka på att man väljer någon som man känner att man kan lära sig av. Det är många saker att gå igenom med sig själv så tillit och förtroende är jätteviktigt.

Av den anledningen kan du alltid välja att hoppa av lärlingsprogrammet om du skulle känna att det inte passar dig.


På en Teacher träning har du oftast inte samma kontakt med din lärare utanför själva utbildningstimmarna. Läraren är inte heller med när du undervisar. Det är som regel ganska mycket teori och regelbundna träffar där andra som lär sig för att undervisa deltar. Det praktiska övas på andra som går utbildningen. I lärlingsprogrammet lär man sig undervisa ihop med de elever som kommer. 

 

Lärlingsprogrammets
3 delar

Under detta lärlingsprogram får du stöttning i din egna praktik och i undervisningen. Du får också stöttning i hur du kan nå ut till utövare och om du väljer att starta en studio stöttar jag även i det. Lärlingsprogrammet är indelat i 3 delar. Man behöver inte gå alla delar. Det kan räcka med den första delen. Det du lär dig under den första delen är de ställningar som lämpar sig mest att undervisa om vi tänker oss att de elever som kommer går en gång i veckan och söker yoga mest för avstressning, men även för att minska t ex problem med ryggen och matsmältningen samt få bättre sömn och energi.

Jag jobbar med coachning live, på telefon och online. Kontakten är regelbunden och anpassad efter elevens vardag. Vissa väljer att gå ned i arbetstid andra fortsätter med sina heltidsjobb. Några som jag har guidat har ägnat sig åt heltidsstudier med mig. Tidplanen för varje steg är därför helt individuell. Takten och innehållet bestäms allt eftersom. Jag driver på om det behövs och bromsar om jag upplever att det är nödvändigt.

Ann.jpg
 

Spirituell träning

I början av denna sammanfattning skrev jag om min bakgrund och hur jag började be i tidig ålder. Nu kanske du undrar varför jag tog med det? En bön innebär närvaro, fokusering av energi och man släpper sitt Ego när man ber. Detsamma händer i yogan. Det är på så vis samma sak. Du tränas i att bli mer medvetet närvarande så att du enklare kan släppa stress. Du blir mera fokuserad och din energi hjälper så utövarna att också bli det. Vårt Ego är 100% rädsla och den raka motsatsen till kärlek. I känslan av kärlek kan vi alla växa och känna oss trygga. Min lärare Sharathij säger alltid att en Ashtanga yoga utövares största mission är att sprida kärlek och hjälpa människor att släppa sina Egon.

Så yogaövandet är spirituell träning. Inte religiös, men spirituell. Personlig utveckling måste vara spirituell om den ska kunna ge den djupa effekten. Annars sker förändringarna bara på ytan och vi kan fortsätta leva i stress och prestation och ändå undervisa yoga. Det blir tokigt.

 

Kontakt

Om det är något som är otydligt i det jag skriver eller om du undrar något mer, är du varmt välkommen att höra av dig till mig på min epostadress: ann.svardfelt@gmail.com

266396092_280662644079111_7336919302087227045_n.jpg