947031DC-3BED-4DDE-B1C8-387EC8CC86C5.jpe
 

Meditationsledare
Utbildning
Start den 13 oktober 2022

6 månaders utbildning

Vill du lära dig att leda andra in i stillhet och inre ro?

Vill du hjälpa andra finna mer glädje och frid i sinnet?

Då är vår meditationsledarutbildning för dig!


Att vår planet behöver en lugnare befolkning tror vi inte att det är någon som betvivlar. På många håll i världen råder så mycket obalans att det till och med är krig. Genom meditation blir människan mera lugn och fridfull. Det i sig leder till en önskan om att sprida det. Så ju fler som lär sig att meditera desto bättre blir vår värld. Det betyder att du kan gå denna utbildningen för att du har en längtan att kunna bidra med något fint till din familj, dina kollegor och alla dina medmänniskor på jorden. 

 

Om kursen

Vi kommer att utbilda dig i att hålla meditationerna i medveten närvaro (s.k mindfulness). Förutom att lära dig själva tekniken, och teorin bakom, kommer du även att träna på att själv hålla i grupper. 


Du kommer att lära dig hur du kan skapa en trygg och säker miljö där deltagarna vågar öppna upp sig och slappna av.


Att hålla i en meditation kräver mycket mer än bara att man är duktig på att meditera. Du behöver även ha förmågan att leda gruppen, och att hålla i det som kommer upp i processen. Det kan ibland uppstå situationer som är utmanande, då är det viktigt att du kan lägga ditt ego åt sidan. Detta är något man behöver träna på.


Under kursens gång kommer du därför få olika uppgifter och övningar som du behöver göra på egen hand. Sedan kommer du få möjligheten att presentera dina upplevelser till gruppen och få feedback från kursledarna.


I denna utbildning kommer du att lära dig allt du behöver för att kunna leda en meditation från grunden. Du kommer att få kunskapen, verktygen och praktiken att själv kunna skapa och hålla i cirklar.


Det finns många olika typer av meditationer. Här kommer du att få lära dig mindfulness. Men strukturen för att hålla i meditationer som du lär dig i kursen kommer du att kunna använda dig av oavsett vad det är för typ av meditation du håller i. Kursen passar alltså nybörjare men även de mer erfarna som redan praktiserar olika typer av meditation men vill börja lära ut.


Vi vill att du ska känna dig trygg i din nya roll som meditationsledare. När du lärt dig strukturen, och övat på den, vill vi även hjälpa dig med att hitta din personliga stil. Genom att framhäva dina naturliga styrkor och egenskaper kommer du att kunna skapa en genuin och unik upplevelse för dina deltagare.

 

Reflektion & Stillhet

Utbildningen sträcker sig över 6 månader. Under denna tid förväntas du ha en daglig meditation praktik. Vi kommer be dig föra dagbok över hur du upplever dina egna meditationsstunder. Meditationsstunden kan vara kortare vissa dagar och längre de dagar du har tid. Men det behöver vara så att du känner att du verkligen vill avsätta tid till att stilla dig. Om man känner sig stressad och inte får in meditationen i sin vardag betyder det bara att man behöver meditation stunden ännu mera. Utöver att skriva dagbok kommer du få olika uppgifter som du behöver göra på egen hand.

 

Personligt mentorskap

Vår målsättning är att vi ska ha en kontinuerlig uppföljning av din utveckling och kommer att fortsätta vara tillgängliga för rådgivning även efter kursslut. Tanken bakom denna utbildning är att det ska vara början till ett långsiktigt mentorskap. Alexander erbjuder därför regelbunden kontakt med alla deltagarna i denna kurs, både under och efter kursavslut, i form av enskilda samtal för avstämning och vägledning.

 

Inspirera till hälsa

Syftet med en meditationsledare, förutom att hålla i meditationer, är att inspirera människor att leva mer hälsosamt och medvetet. Därför är det viktigt att du som väljer att gå denna kurs kultiverar sunda vanor och tar hand om både din kropp och ditt sinne. För att stödja dig i detta kommer vi även under kursens gång att vägleda er i Ashtanga yoga; en teknik som stärker kroppen, balanserar energin och lugnar sinnet.

 

Några exempel på vad du kommer få lära dig

  • Fördjupning i mindfulness - Hur kan du lära dig praktisera och lära ut tekniken?

  • Start och avslut – Hur kan du öppna upp och stänga cirkeln på ett bra sätt?

  • Aktivt deltagande - Hur kan du engagera deltagarna att öppna upp sig?

  • Aktivt lyssnande - Hur ska gruppen lyssna på och ta emot någon som delar med sig?

  • Konflikthantering - Hur kan du avvärja eller stoppa en konflikt och återställa harmonin i gruppen? 

  • Känsloreglering Hur kan du vara med intensiva känslotillstånd på ett hjälpsamt sätt?

  • Vägledning – Hur kan man leda någon till insikt och avslappning?

  • Miljö – Hur kan du skapa en trygg och läkande miljö för deltagarna?

 
156042244_10158895666910610_5628060536922755041_n.jpg
 

"TACK för ljuvligt fina stunder! Ni guidar oss alla på ett så mjukt, välkomnande och omtänksamt sätt. För mig är söndagsstunderna som de allra bästa guldkornen i veckan, som får mig ner i varv på riktigt, som ger fokus inåt och som sätter mig i kontakt med - mig själv. ️ Mimi, Alex och Ann, ni gör skillnad i mitt liv, tack!"

Anneli - Tidigare kursdeltagare

 

Tema vecka för vecka

Vecka 1 - Introduktion till Mindfulness

Vid kursstart kommer vi börja med en genomgång av upplägget för de kommande 6 månaderna och en presentation av lärarna. Vägledning i en enkel mindfulness meditation och presentation av tekniken.


Vecka 2 -  Fördjupning i mindfulness

Vi börjar med att meditera ihop och sedan fördjupar vi oss i detaljerna bakom tekniken. Avslutningsvis kommer vi öppna upp för frågor och diskussion. Ni får också er första hemuppgift – att spela in en ca 10 min lång video där ni vägleder er själva i en meditation.


Vecka 3 - Att vägleda andra i meditation

Vad är skillnaden på att vägleda sig själv och vägleda andra? Struktur för meditationen – start och avslut. Tonläge, kroppsspråk och ordval – lärarens närvaro – varför är det viktigt?


Vecka 4  – Hur håller du i gruppen?

Att skapa en trygg miljö. - tydliga regler. Att upprätthålla en god stämning. - Hur kan vi lära deltagarna att lyssna aktivt på varandra? 

Vecka 5 - Självkärlek som grund

Mindfulness på djupet och självkärlek som grund för praktiken. Kan vi vara medvetna om vad som händer i kroppen? Hur kan vi hålla i intensiva tillstånd på ett läkande sätt? Varför är självkärlek så viktigt i mindfulness?


Vecka 6 – Känsloreglering 

Hur kan du lugna ner dig själv vid intensiva upplevelser? När är det passande att uttrycka vad man känner? Hur håller man space för någon annan?


Vecka 7 - Vad är ego? En föreläsning om den yogiska/buddhistiska filosofin  

Vad är ego egentligen för någonting och hur kan vi sätta egot åt sidan när vi leder meditation? Den här föreläsningen djupdyker vi i vilka vi egentligen är och vart vi egentligen hämtar vår information ifrån när vi leder. 


Vecka 8 - Hitta din personliga stil

Vad är det som gör just dig unik? Vad har du för styrkor som du kan framhäva när du leder andra? Desto mer plats du tillåter dig själv att ta desto mer bjuder du in andra att ta den platsen sina egna liv. 

Vecka 9 - Mantra & Meditationernas värld

Denna vecka kommer vi att utforska flera olika typer av meditationer tillsammans. Du får bland annat lära dig andningsmeditation och recitation av mantra. Vi vill visa er att det finns oändligt med variationer inom meditation. Kanske även hittar du en metod som du blir förälskad i?

Vecka 10 - Bortom mindfulness

Hur ser Mindfulness ut när den inte längre är en praktik som man gör en viss tid, utan en sinnesstämning som genomsyrar alla ens aktiviteter? Vi utforskar källan till medveten närvaro.  

Avslutning - En hel retreatdag på plats i Åhus med diplomutdelning 

Vi avslutar vår tid tillsammans med en retreatdag i Åhus - du får ditt diplom och är nu meditationsledare i mindfulness. 

 

"Jag har fått mera lugn i mig. Jag gör mera för mig själv, känner mig snällare och större. Jag tycker att ni alla tre gör den här kursen så bra! Ni bjuder på er själva och det känns så tryggt. Jag kan både gråta, skratta och vara i varat med er."

Anonym - Tidigare Kursdeltagare

 

Möt dina lärare

För att kunna undervisa behöver man också vara elev. Vi som leder kursen ser oss först och främst som elever i meditation och i livet i övrigt. När man har den inställningen blir det så mycket lättare att lära ut. Och vi lär alla bäst ut det vi behöver lära in. Vi är tre passionerade yogisar som är dedikerade yogans och meditationens väg och vi ser fram emot att träffa dig!

7B593560-B74D-481B-A007-6F04BD654346.jpe

Alexander Walter

Alexander har mediterat i över 15 år, främst inom den tibetanskbuddhistiska traditionen. Hans sprudlande passion för uppvaknandet märks tydligt av alla han kommer i kontakt med.  I andan av en spirituell poet delar han glatt och öppet sina erfarenheter med alla utan rädsla. Han drömmer om att vara en del av bron mellan öst och väst. Att förmedla Buddhas insikter på ett lättförståeligt sätt, så att de blir tillgängliga för alla oavsett bakgrund. Som ung arbetade han som säljare, men övergav sin framgångsrika karriär för att arbeta inom vården. Nu vill han bara sprida vidare de tekniker som hjälpt honom finna mer ro, glädje och mening i sitt liv.

12BD4F67-16FB-4DEC-BDC2-6BC879B90C7F.jpe

Ann Svärdfelt

Ann är Ashtanga yogalärare och Ayurvedisk hälsorådgivare. Hon arbetar som egen företagare med detta i snart 20 år. Hon utbildar yogalärare, ger hälsokonsultationer, föreläser och håller i Workshops både nationellt och innan Corona, även internationellt. Ann brinner för hälsa; mental, själslig, känslomässig och fysisk. Hon ser till helheten och att allt hänger ihop. Hon är känd för att inspirera människor till att ta hand om sig själva och till att lära sig att förstå att ta ansvar för sitt eget liv. Ann hjälper människor att hitta sin inre styrka. På ett intuitivt sätt kan hon ge unika råd till just dig.

350E15C4-D2E0-4735-992A-6538FDF8811B.jpe

Mimi Gall

Mimi är praktiserande buddhist och Yogalärare. I många år har hon dedikerat följt den Zenbuddhistiska vägen kombinerat med traditionell Ashtanga Yoga. Vad hon älskar med dessa två visdom traditionerna är hur de sätter ett värde på disciplin och konsten att utveckla ett kontrollerat sinne med hjälp av meditation, andetag och rörelse. Hon har dessutom praktiserat och känt sig mycket hjälpt av Yoga Nidrans läkande effekter, som är en sömnbaserad form av meditation. Idag lär hon ut de sistnämnda metoderna samt Ashtanga Yoga. Hon är övertygad om att med hjälp av ett dagligt praktiserande av yoga, tillsammans med en djupare självkärlek, kan varje individ leva med mycket mer lätthet i hjärta och sinne.

 

Bli meditationsledare!

Genom meditation blir människan mera lugn och fridfull. Det i sig leder till en önskan om att sprida det. Så ju fler som lär sig att meditera desto bättre blir vår värld. Det betyder att du kan gå denna utbildningen för att du har en längtan att kunna bidra med något fint till din familj, dina kollegor och alla dina medmänniskor på jorden.

 

Datum & pris

2022: Torsdagar 19:00-21:00 på Zoom

13 och 27 oktober

10 och 24 november

8 december


2023: Torsdagar 19:00-21:00 på Zoom

12 och 26 januari

9 och 23 februari

9 och 23 mars

1 april: Retreatdag i Åhus  


Pris: 12 500 kr ink moms för privatpersoner, exkl moms för företag.

 

Intresseanmälan

 
4410B0C2-B3C7-4F04-B299-23B92FAC2858.jpeg

Kontakta oss

Tack för din intresseanmälan!

 
7B593560-B74D-481B-A007-6F04BD654346.jpeg

Tveksam?

Prata med Alex!

Boka en tid med Alexander som gärna berättar mer om utbildningen.

Vänligen maila alexander.b.walter@hotmail.com för att boka en tid.