Vad är Ashtanga Yoga?

138507275_868502250643690_65100014244729

När vi ser till övandet på ställningar så är det vanliga Hatha yogaställningar vi övar på i Ashtanga yogan. De är ihopkopplade i en specifik ordning som man genom forskning på skolan i Mysore har kommit fram till ska gynna energiflödet i kroppen på ett stadigt och lugnt sätt.

Andningen är central när vi övar. Varje rörelse hänger ihop med antingen en inandning eller en utandning. Vi försöker också praktisera medveten närvaro (Mindfulness) ihop med ställningarna. Utöver detta övar vi även på att försöka hålla musklerna kring svanskotan och i buken aktiva. Dessa muskellås eller bandhas ger utövare ytterligare ett verktyg att använda för att försöka hålla sig så närvarande som möjligt i yogan. Ashtanga Yoga blir på så vis rörelse och meditation i ett.

Rörelserna och ställningarna gör utövaren balanserat stark och smidig. Det är ingen nackdel att vara stel när man börjar. Ställningarna är uppbyggda för att passa alla och den stele upplever strax ökad smidighet. Många ställningar gör oss också väldigt starka.

Du kan räkna med att bli rejält varm på ett Ashtanga yogapass.

 

Sätt att öva Ashtanga Yoga

Ledd klass

Läraren leder alla ställningar och alla utövare jobbar i samma tempo. På den ledda klassen lyfter vi i gruppen varandra energimässigt och vi stannar 5 eller 10 andetag i de olika ställningarna.

Mysore style

Steg för steg lär läraren ut en sekvens med ställningar så att du får möjlighet att lära dig ett program utantill som du sedan kan öva på hemma. Vi lyfter varandra energimässigt även på denna klassen men alla får en chans att verkligen jobba med det som behöver balanseras individuellt. På en Mysore-klass har du möjlighet att stanna lite längre i någon ställning om det är så att du har mycket att jobba med i den ställningen.

Privatklass

Ann Svärdfelt peppar dig gärna lite extra om du vill det. Du kan rehabilitera dig med yoga eller lära dig att hitta in i ställningarna lite bättre och uppleva både större lugn och mera bekvämlighet. Boka en privatlektion med henne också för att få extra mycket stöd och input till din träning.

Boka genom att maila ann.svardfelt@gmail.com

 

För att uppnå metodens djupgående effekter är det bäst att kombinera
dessa sätt att öva på.

 
116194293_721597248406731_3101851859474009141_n_edited.jpg
 

Ashtanga yogans positiva effekter

Yoga är en rehabiliterande metod. Att utöva Ashtanga yoga har många positiva effekter vad gäller både mentalt och fysiskt välmående.
 
Positiva effekter av yoga kan vara:

Sänkt skaderisk i i övrig sport & träning
Bättre immunförsvar
Lindring från ryggont & knäont
Stabiliserat blodtryck
Bättre sömn
Energi, glädje och vitalitet
Inre lugn

Och mycket mer!

 
 
TQ0Mkt2g.jpeg

Vem kan utöva Ashtanga Yoga?

Alla kan utöva metoden.

De stora fördelarna upplever du som utövare när du med tålamod lär dig ordningen på ställningarna och sedan kan arbeta med dem i eget tempo.

Ann Svärdfelt peppar dig gärna lite extra om du vill det. Du kan rehabilitera dig med yoga eller lära dig att hitta in i ställningarna lite bättre och uppleva både större lugn och mera bekvämlighet. Boka en privatlektion med henne också för att få extra mycket stöd och input till din träning.

Boka genom att maila ann.svardfelt@gmail.com

 

Ashtau = åtta
Anga = delar

Ashtanga

 

Ashtanga Yogans 8 delar

En väg mot kärlek & lycka

 
Ashtangayoga är inte bara fysiska ställningar utan har åtta delar. En del är att träna på ställningar, en del handlar om att försöka kontrollera och jämna ut sitt andetag, en annan del innebär träning på medveten närvaro. Det finns också två delar som handlar om hur vi tar hand om våra relationer; både till dem i vår omgivning och inte minst relationen till oss själva.
 
Dessa fem steg i Ashtangayogan kan vi träna på. De tre sista stegen går inte att träna på. De är tre nivåer av fördjupad närvaro som infinner sig om vi tränar på de fem första. Ashtangayoga är för den tålmodige. Det finns många vägar som man kan följa i livet för att leva ett liv i så stort välmående som möjligt. Att praktisera Ashtanga yogans åtta grenar är en väg.
 
Nedan följer en kortfattad beskrivning av de åtta stegen och vad de innebär:

1. Yama

Yama är vad vi kan tänka på i relation till vår omgivning. Häri finns: 


Ahimsa att försöka förhålla oss kärleksfulla i alla situationer och inte bruka våld.

Satya att vara sann i det vi tänker, gör och säger.

Asteya att inte stjäla av andra. inte bara när det gäller saker utan även i fråga om tid, men också att inte kopiera andras idéer. B

rahmacharya att värna om en balanserad energi i alla relationer.
Aparigraha att inte vara avundsjuk utan istället önska andra människor lycka och välgång.

2. Niyama

Niyama är vad kan vi tänka på i hur vi tar hand om oss själva.
 
Shaucha renlighet; vi ska försöka hålla oss rena, ha det städat och rent runtomkring oss och även försöka äta så ren mat som möjligt.

Santosha att praktisera förnöjsamhet; att acceptera livet som det är och inte hela tiden vilja ha mer; att vara förnöjd.

Tapas att ha disciplin och värna om hälsosamma rutiner där vi tar hand om oss själva.

Svadyaya att studera oss själva och utvalda yogis litteratur, att se det som pågår runtomkring oss som en spegel av våra tankar.
Ishvara Pranidhana att våga ge sig hän och försöka utveckla tillit i livet bortom intellektets förmågor och kontrollbehov.

3. Asanas

Träning på yogaställningar; det finns många ställningar, men det är viktigt att lägga en stabil grund i denna metod.

4. Pranayama

Träning på andningskontroll; det finns många övningar, men viktigast är att först lära sig andas lugna, jämna och djupa andetag genom näsan med munnen stängd och med fokus på att lyfta muskellåsen inombords. Detta kallar vi bandhas.

5. Pratyahara

Medveten närvaro eller mindfulness. När huvudet är fullt av tankar är vi inte närvarande. Vi behöver träna på att släppa den stress det innebär att hela tiden vara i tänkandet.


Vi har olika verktyg inom yogan som hjälper oss med detta, t ex användandet av bandhas, fokus på andningen, synkronisering av andetag och rörelse, stillhet med andning i en ställning och att ta sig tid att bara vara; att landa i stillhet som vi gör i exempelvis vilan efter vi yogat.

6. Dharana och 7. Dhyana

Är två nivåer av djupare närvaro eller meditation. Det kommer hända mer och mer ju mer vi tränar på de första stegen. Dharana förmåga till hög koncentration bara på en sak. Dhyana förmåga att bli ett med stunden eller det vi upplever.

8. Samadhi

Är målet med vår yogaträning. Samadhi är ett tillstånd av avspänning och lycka. Kärleken och tacksamheten är starkt närvarande i vårt liv. Vi upplever helhet och mening. Om vi lyckas uppleva Samadhi större stunder av våra liv kan vi sedan nå upplysning (den största friheten.)