Öva yoga för att bli avspänd

Updated: Jan 27, 2021

Yoga handlar först och främst om relationer; relation till omgivningen Yama och till sig själv Niyama. Dessa är de två första delarna. Det finns 8 delar. Den 3:e delen är att öva på ställningar. Det är många gånger den delen som människor förknippar med yoga.

Så klart kan man träna på ställningar och bli duktig på att göra dem, må bra av det och tycka det är roligt. Övandet av yogaställningar kan absolut bli som någon slags sport. Och visst kan det vara kul med sport! Det tycker jag i alla fall. Jag följer med spänning Vinter OS nu i dagarna och nästa vecka ska jag se ÖFK (Östersunds fotbollsklubb) möta Arsenal i London.

Men ”If you only practise postures - what’s the use?” Säger R. Sharath Jois. Han säger även: You come here and show me all kinds of advanced postures. I am not impressed. I am more impressed by a polite person.”


Det är i den kontexten som jag vill lyfta fram yogan. En vänlig människa dödar inte andra människor, drivs inte av att jämföra sig med andra, är inte avundsjuk eller girig. En vänlig människa försöker vara sann och snäll både mot sig själv och andra. Förnöjsamhet och renlighet är viktigt. Det är också viktigt med lugn och ro mellan varven, kontemplation, reflektion och studier. Regelbundenhet och att ha en lärare som man har tillit till är också delar av yogan. . 

I en värld där det finns väldigt mycket krig i stort och i smått är det dessa delar av yogan som vi behöver odla för att ha harmoni i våra liv.

Jag har skrivit om det här förut. Ni kan läsa tidigare blogginlägg. Men med jämna mellanrum vill jag gärna påminna om detta.

En yogalärares viktigaste uppgift är att med sin egen energi och närvaro hjälpa utövarna att praktisera ställningar med förhöjd koncentration. Det är inte alls viktigt hur djupt utövaren kommer in i en ställning eller hur många ställningar utövaren gör. Det viktiga är hur närvarande utövaren lyckas vara.

Om man har lätt för att göra ställningar behöver man fler ställningar och då ibland sådana som innehåller lite svårare moment. Detta endast på grund av att när det är lätt är det också så att tankarna springer iväg och då är man inte närvarande.

Nedan, jag i en armbalans ställning. Här får jag koncentrera mig mycket, använda bandhas och andas jämna djupa andetag. Total närvaro händer och det är underbart. För någon annan upplevs det i en annan ställning.


Upplysthet sägs vara total harmoni och det kan man uppleva redan i den första serien av Ashtanga yoga säger R. Sharath Jois. I Ashtangayoga finns det 4 serier och många ställningar i varje serie. Den som har fler ställningar i sitt träningsprogram är inte lyckligare för det. Det är bara så att dessa ställningar behövs för att hålla koncentrationen och således för att de ska kunna uppleva yoga.

Ibland hör man uttrycket avancerad yogautövare och då tänker man oftast på någon som kan utföra många och svåra ställningar. För mig är det inte en avancerad yogautövare. Det är bara en person som klarar av att göra svåra ställningar som någon slags sport. Så klart är det helt ok. Men det är inte yoga.

Yoga = balans i sitt humör och sitt mående så att man kan ha en bra relation till sig själv och andra.

I denna månads hälsotips vill jag försöka uppmuntra alla att öva yoga regelbundet, med så mycket koncentration som det bara går, utan förväntningar och utan att jämföra sig i ställningarna med någon annan. Försök njuta av att vara i ditt eget andetag. Bara det och inget annat. Då blir du avspänd. Och det är yoga.

När man är avspänd fattar man sedan med lätthet gynnsamma beslut. När vi upplever stress är det inte lika lätt att vara snäll. Försök tänka på det. Prioritera er själva. ”Odla er egen trädgård” som Voltaire förespråkade.

10 views0 comments

Recent Posts

See All