Andningens betydelse i yoga

Updated: Jan 27

Andning är liv. Med vår andning kan vi reglera så mycket. Det går inte att vara stressad och samtidigt andas lugnt. Om vi vänjer oss vid att vi kan ta hjälp av andningen i i stort sätt alla situationer som känns jobbiga, nervösa, stressande och svåra, så kan vi hitta harmoni i livet.


Andningen är vårt viktigaste verktyg till god hälsa.

Med djupa och lugna andetag blir ditt PH-värde mera basiskt. Nervsystemet och hjärnans alla funktioner lugnas ned och balanseras med djupa andetag. Vårt endokrina system, vår matsmältning och blodomloppet balanseras, så att näringsupptaget förbättras.


Ytliga andning hänger väldigt mycket ihop med mycket tänkande och stress. Om vi vänjer kroppen vid att andas ytliga andetag till stor del under dagen medför det också att kroppen utsätts för mycket spänningar.


När vi andas lugnt skickas signaler till bindväven, som är den sammanhållande vävnaden i kroppen, och den förstår att den kan slappna av. När vi känner oss spända och stela är det alltid bindväven som drar ihop sig. En muskel kan inte i sig vara stel. En muskel är som en geleartad massa. Om inte bindväven höll ihop muskeln skulle muskeln bara flyta ut och inte gå att använda. Bindväven finns i stort sett överallt i kroppen. Den omger varje muskel och även de olika muskelcellerna inuti kroppen, den utgör våra muskelfästen, den finns inuti organen och utanpå, den håller ihop kroppen helt enkelt. Om bindväven hela tiden jobbar med att hålla ihop oss i stressläge stelnar den så småningom till och det är det som vi upplever som stelhet.


Vi är alla olika och har således olika spänning från början i våra vävnader. Det hänger ihop med vår personlighet och de olika elementens närvaro i våra kroppar och sinnen. Vissa är mera stela och andra mera rörliga. Genom att fokusera på andningen blir koncentrationen hög blir det också enklare att göra olika yogaställningar. Andningen är dock alltid viktigare än själva ställningen. Så fokus i yoga bör inte ligga på att prestera fram en ställning, då kan man både skada muskler och bindväv. Det finns en sutra som beskriver hur känslan ska vara i en ställning och det kallas För Sthira Sukam asanam. Det betyder stadig och bekväm. En spänd kropp med ytlig andning som försöker prestera fram en ställning uppnår aldrig stadighet och bekvämlighet.


Andningen hjälper med så mycket. Vi blir också mera närvarande. När vi blir det blir det också lättare att lyssna in på kroppens signaler. Kroppen vill oss alltid väl. Lyhördhet och följsamhet är två huvudkomponenter som hänger ihop. Om vi försöker vara följsamma utan att lyssna på kroppens signaler då blir följsamheten avhängig av vad vi tänker att vi ska prestera. Följsamheten ska inte komma från någon önskan om att prestera något utan från en önskan om att uppnå harmoni och balans.


Det går inte att tävla om vem som är mest närvarande. Det går heller inte att kopiera andras andning. Jämförelse i yoga blir därför helt meningslös. Hur en ställning ser ut på utsidan säger ingenting om vad som försiggår inombords. En van och erfaren Ashtanga yoga lärare kan se om en utövare forcerar sin ställningar eller om ställningarna utförs med hjälp av andningen.


En nybörjare presterar i princip alltid fram sina ställningar, därför är det viktigt att inte göra för många ställningar i början tills andningen har lugnat ned sig. Rörelse och andnings ska harmonisera. Det kan ta ett tag. De flesta tycker det är svårt att få luften att räcka till i Solhälsningarna som vi börjar träningen med. Särskilt Solhälsning B brukar upplevas som en utmaning. Av den anledningen rekommenderar jag varmt att man tar det lugnt inledningsvis. Det finns ingen vits med att undervisa på ett sätt