Ardha Baddha Padma PaschimottanasanaArdha Baddha Padma Paschimottanasana, sittande halvlotus, är en ställning som både öppnar höft och bröstrygg samt axlar.

Närma dig ställningen långsamt och med djupa andetag. Det är alltid bra att vänja kroppen vid en ställning där det tar emot lite mer. Dra inte i benet eller försök trycka ned knäet mot golvet. Andas istället djupare och mera medvetet. Låt ställning komma till dig.

Stegvis kan det vara enklare att öppna höften. Att lyfta upp benet först, med foten i nivå med axeln och sedan lägga ned foten uppe på låret är ett bra sätt att ta det lugnt på. Fäll sedan över och sträck händerna mot foten. Om du lyckas få tag i stortån bakom ryggen sträcker du fram en hand och tar tag under foten. Om du inte når stortån, kan du fälla över och ta tag med båda händerna under foten. Det går också bra att sitta kvar upprätt och låt benet vänja sig vid vinkeln.

Se bilderna nedan så blir det enklare att förstå vad jag menar.


Ställningen är bra för så mycket; men främst stärker och balanserar den lever och mjälte, främst när hälen börjar ligga så nära magen att den trycker mot organen i samband med framåtfällningen. Den motverkar också förstoppning och den förbättrar tarmarnas funktion. Den öppnar och ökar rörligheten i höften.


Utöver detta är alla framåtfällningar lugnande för sinnet och hjärtat.

49 views0 comments

Recent Posts

See All