Dandasana & Paschimattanasana

De första två ställningarna i den sittande serien är också de viktigaste ställningarna. De hjälper magen att bli smidigare genom att lösa upp fett. De ökar matsmältningselden i magen och tolvfingertarmen vilket ger en bättre matsmältning med högre upptagningsförmåga av näring. Dessa ställningar läker även svagheter i händer och ben, motverkar yrsel och stärker leverns funktioner.

När bandhas används i dessa ställningar är de rena rama föryngringskuren. Pranaflödet (livskraften) ökar med fantastisk styrka. I de gamla skrifterna (shastras) står det att när detta händer behöver inte utövaren längre känna rädsla för åldrande och död.

På grund av att energin stiger så pass effektfullt genom kroppen, står det också i shastras att de kan bota väldigt många sjukdomar och framförallt hålla sjukdomar på avstånd.


Dandasana

Det är viktigt att försöka hitta musklerna längs med ryggraden och i buken för att få en så upprätt och naturlig hållning som möjligt. Justera gärna kroppen tills den är van vid ställningarna, genom att böja benen och ta tag under knävecken samtidigt som du sträcker på armarna och lyfter upp överkroppen. Sätt sedan händerna i sidan och sträck benen samtidigt som du håller kvar ryggen i samma position. Om du faller bakåt i höften, ha då istället böjda ben tills du blir tillräckligt stark för att hålla upp överkroppen hela vägen från höften och uppåt.


Paschimattanasana

I Paschimattanasana gör du på samma sätt. Böj benen först och se till att magen ligger ned mot låren. Sträva framåt i ställningen med starka magmuskler och armar. Sträck benen om det går, men magen ska hela tiden nå låren. Det är viktigt att bäckenet är tippat framåt i ställningen och inte bakåt och det blir automatiskt så om magen ligger mot lår. Så det är mindre viktigt att benen är raka!

75 views0 comments

Recent Posts

See All