Hur vår livsstil sänker vår energi

Updated: Jan 27Det är så många som upplever trötthet.

Som ett svar på det har alla möjliga energidrycker tagits fram.

Men vad är det egentligen som gör oss trötta?


Jo, först och främst handlar det om en oförmåga att ta upp näring på ett optimalt sätt. Det är inte alltid så att personen som upplever trötthet äter "dålig" mat, men näringsupptaget är ändå nedsatt.

När vi utsätts för många sinnesintryck då blir det en sorts överbelastning i vårt system och assimileringen blir sämre. 


Vi har skapat ett samhälle med många valmöjligheter och det i sig ger stress till nervsystemet. Vi ställs inför situationer där vi ska välja dagligen och flera gånger per dag. Att fatta ett beslut tar jättemycket kraft. Så den frihet vi skapade har istället blivit ett sorts fängelse. Vissa beslut kanske vi tar med lätthet, medan andra beslut blir jättesvåra att ta.


"Vi har skapat ett samhälle med många valmöjligheter och det i sig ger stress till nervsystemet."

På många restauranger serveras halvfabrikat i form av bröd och annat. Dessutom används många gånger dåliga fetter, vilket gör det svårt för kroppen att ta upp näringen i maten. Margarin t ex, är ett fett som kroppen inte kan använda. Kroppen lagrar då detta fett och upplever födan som fettfattig. Fett behövs för att ha ett bra näringsupptag bland annat. I det land i världen där margarin används mest, USA, råder enorm näringsbrist och samtidigt är övervikt ett stort problem. Om fettet är av god kvalitet blir vi inte feta av en lagom mängd, utan det blir istället vårt bäst transportmedel.


Användandet av microvågsugn sänker också energin i kroppen. När vi värmer maten i micron förstörs näringsinnehållet i maten. Microvågorna förändrar mineraler, vitaminer, enzymer och näringsämnen som finns i maten och istället bildas fria radikaler. Microvågsuppvärmd mat ger också upphov till artfrämmande ämnen som kan vara cancerframkallande, skadliga för nervsystemet och sänka immunförsvaret. Det bildas ämnen som är farliga för njurar och nervsystem.