Janushirasana AJanushirasana A, sittande halvlotus är en fantastisk ställning. Så mycket balanseras i denna!


Om inte knäet i det böjda benet kommer ned mot golvet, kan man luta sig över lite åt sidan, på så vis släpper motståndet i höften. Försök att undvika att trycka ner knäet i golvet. Det är bättre att avslappningen i höften kommer först.

Det utsträckta benet kan också vara böjt om man har en tendens att tippa bäckenet bakåt. I andra traditioner har man rundad rygg i denna. T ex i Bikram-traditionen. Men i Ashtanga yoga anses det vara oerhört viktigt att bäckenet är tippat framåt för att man ska få den fina hälsosamma effekterna. Ställningen praktiseras inom många olika yogaformer på olika vis. Det finns 3 varianter av Janushirasana i Ashtanga yogan.


Janushirasana A är bra vid sömnsvårigheter, om man har tendens att äta måltider vid felaktiga tider och för hög kaffekonsumtion. Detta gör levern svag och matsmältningen låg. Vitaliteten bryts ned och man börjar känna sig svag. Denna ställning hjälper mot detta. Man börjar istället göra hälsosamma val gällande mat, kaffe och sömn.

Den är också bra vid diabetes och om spermaproduktionen är låg. Om man har drabbats av brännande urinering hjälper denna ställning mycket. Den är otroligt effektiv om man har problem med urinvägsinfektioner.


Sharath, min lärare, säger alltid att denna ställning är en av de viktigaste att öva på!

53 views0 comments

Recent Posts

See All