Marichyasana A

Nu följer 4 ställningar där vi slår knut på oss själva. När jag började med Ashtangayoga kunde jag inte slå knut på mig själv i en enda av dessa. Det var till och med så att jag såg det som en omöjlighet. Det var så mycket som satt fast i höften, runt axlar och i bröstryggen, att det gick helt enkelt inte att få runt armen.


Den första ställningen A är så välgörande. Den inte bara öppnar upp i höft och axlar utan den boostar också matspjälkningen. Tjocktarm och tunntarm, lever och mjälte, njurar och urinblåsa - alla dessa organ får bättre förutsättningar att fungera optimalt om man övar på dessa.


För att få det att släppa så att man kan binda runt är det viktigt att inte på forcerat sätt försöka nå runt. Försök istället att mjukna och ta emot ställningen istället för att prestera den.

Sätt i höger fot invid höften och försök ha en decimeters avstånd till vänster ben.


Placera vänster hand bakom ryggen och sträck den högra armen framåt samtidigt som du försöker lätta på höger del av rumpan. Stanna där och andas djupt 5 andetag och mer. Så småningom kommer du kunna binda runt.


När du gör det ska du sedan sträva framåt nedåt över vänster ben. Du kan behöva lätta på höger del av rumpan lite mer. Håll vänster ben sträckt och aktivt under hela övningen. Andas djupa lugna andetag och försök hitta bandhas. Mula bandha - rotlåset - du drar upp musklerna i öppning av bäckenet mot svanskotan och Uddiyana bandha - maglåset - du lyfter in buken mot ländryggen och provar att lyfta uppåt. Båda låsen är subtila. Det kan vara svårt att hitta dessa små muskelgrupper, men med övning kommer färdighet. Det viktigaste är att du fokuserar på att hitta dem.


Bandhas eller muskellåsen hjälper energin eller Prana att lyfta i kroppen, när det händer och energin kan flöda mera fritt blir det också enklare att hitta in i ställningen. Oavsett hur djupt du kommer i ställningen så är den bra för dig där du är.24 views0 comments

Recent Posts

See All