Marichyasana B
Den andra varianten av Marichyasana är en inte bara en bindning runt ett ben utan också en förberedande ställning för att sitta i Lotus. Enligt yogan handlar det om hur energin löper i de olika energibanorna. Vi ser inte så mycket till motstånd i den fysiska kroppen. Det som tar emot är spänd eller tajt bindväv. Genom övning går det att få bindväven mera följsam. Men det gäller att inte ha bråttom. När höften inte är öppen är det lätt hänt att påfrestningen på knäna blir för stor. Om man dessutom har lite mindre muskler i låren och inte är så stark kan knäna bli ostabila av att sitta och tänja. Så som med de andra ställningarna jobba medvetet och var noga med att ta jämna och lugna andetaget. Pressa inte på. Välkomna ställningen mycket mer är att du försöker göra den.


Steg 1 i denna är att du böjer in vänster ben och lägger foten under det högra låret. Därefter sätter du i höger fot så nära den vänstra foten som möjligt. Försök sedan binda runt det högra knäet. Om det inte går, gör på samma vis som i Marichyasana A, sätt vänster hand bakom höften och tryck lite mjukt men bestämd med den och sträck dig sedan framåt med höger arm rakt fram. Lyft även på höger del av höften, så att du riktigt kan luta dig in i det vänstra benet och få vänster del av höften att spänna av.


Så småningom är det dags att prova att lägga vänster fot ovanpå höger lår med hälen in mot magen efter bästa förmåga. Även här är det viktigt att luta in i det vänstra benet. Så tippa över åt vänster. Därefter kan du börja med vänster hand bakom kroppen och höger arm sträckt framåt. Vad det lider kommer du kunna binda runt det högra knäet. I slutändan ska du sedan luta dig framåt och nudda golvet med hakan.


Denna ställning främjar hälsan i flera av våra stora leder. Och lederna har vi fått för att vi ska använda dem. Dvs böja på dem. Om du är rörlig se till att arbeta med musklerna också så att du inte hänger in i lederna. Har du mera motstånd, jobba med djupare andetaget och ha inte bråttom.


Förutom att våra leder stärks är det en djup lever och mjälte renare. När vi gör denna ställning med vänster häl in mot magen balanseras leverns särskilt på ett optimalt sätt. Och när vi gör den med höger häl in mot magen balanseras mjälten. Levern har 1000 funktioner. Den jobbar så intensivt åt oss dagligen. Den är 100% sysselsatt hela tiden. Och det är så lätt att den kommer ur balans och det kan få alla möjliga konsekvenser som t ex utveckling av allergier och eksem, rödaktighet i ansikte och värme påslag i kroppen, ilska, frustration och dåligt tålamod hör också levern till. Det blir dessutom svårare att spjälka maten om levern arbetar dåligt.

Mjälten deltar i kroppens försvar mot infektioner. Dess viktigaste uppgift är att bryta ned förbrukade röda blodkroppar. Så den hjälper till att rena blodet. Med ett lättare tryck från höger häl upp mot mjälten hjälper vi oss själva att stimulera och balansera mjälten.

Försök njuta av att följa din egen utveckling i hur du tar dig an och utvecklas i dessa ställningar. När du öppnar upp höften kan det vara bra att minska aktiviteter såsom: cykling och löpning. Dessa aktiviteter gör att höften blir tajt. När du sedan har öppnat höften och bindväven har blivit lite mera följsam, då är det inga problem att cykla och springa.


44 views0 comments

Recent Posts

See All