Matsyasana & Uttana Padasana


Matsyasana & Uttana Padasana är ställningarna vi kommer ner i efter att ha varit i skulderstående.

Att tänka på när du gör båda dessa ställningar:

Mellan den föregående ställningen när vi ligger som en liten boll på axlarna (Pindasana) och tills vi kommer till Matsyasana är det viktigt att försöka rulla ned utan att lyfta huvudet och absolut inte sätta sig upp. Passa på att stärka magmusklerna när du rullar ned. Anledningen till detta är att vi jobbar i systematisk ordning med att balansera våra körtlar och för att få ut maximalt behöver vi träna på att ta oss lugnt mellan ställningarna.


Matsyasana (Fisken)

I Matsyasana, tänk på att försöka få in armbågarna så mycket som möjligt under ryggen. Placera händerna med handflatan nedåt under rumpan. Pressa händerna i golvet samtidigt som du lyfter bröstet mera och trycker dig bakåt tills toppen av huvudet är i mattan, jobba ned knäna mot golvet genom att aktivera insida lår.

Uttana Padasana

I Uttana Padasana behåller du huvudet i golvet men sträcker ut benen. Händerna kan du ha kvar i mattan som stöd eller om du hittar bukmuskulaturen kan du lyfta dem och sätta ihop dem mot varandra.


Ställningarna är bra för:

Båda ställningarna avlägsnar spänningar i nacken och både stärker och ökar rörligheten i nacken. De renar matstrupen och lungorna samt stärker hjärtat. De öppnar halsen och gör rösten klarare. Bröstkorgen öppnas och den främjar elasticitet i bröstben och i de nedre mjukdelarna av bröstkorgen. Ändtarm, lever och mjälte renas. Det första energihjulet som är placerat i höjd med svanskotan renas. Magmuskler, ben och höfter stärks extra i Uttana Padasana.

65 views0 comments

Recent Posts

See All