Nedvarvningens sista ställningarHär är de sista positionerna i Ashtanga yoga-seriens nedvarvning. Dessa sista ställningarna centrerar oss mycket längre ned i ryggraden. Den första ställningen kallas Yoga Mudra. Här sitter man i Lotus så småningom och tar tag i sina stortår genom att korsa armarna bakom ryggen. Om du inte kan sitta i Lotus, lägg då benen i kors, som i skräddarställning. Och om det känns stelt kring höft och axlar, sträck armarna framför dig. När du har övat lite mer på solhälsningarna och de första stående ställningarna kommer du så småningom öppna upp i höften och axlarna så att du kan binda bakom ryggen och fälla över i Lotus.

Yoga Mudra

Utplutihi är ett lyft där främst Mula Bandha ska aktiveras. Du ska försöka hitta lyften inifrån, som om armarna inte alls gör jobbet. Den är pricken över i:et och ett tydligt tecken på vad som är viktigt i Ashtanga yoga; nämligen att andas och koncentrera sig på att lyfta kraften inombords.

Hur snabbt det går att öppna upp höften beror på olika saker, blanda annat beror det på vad du gör med din kropp i övrigt. Om du är en person som rör dig mycket; springer, gymmar och cyklar - då är det inte säkert att höften öppnar sig särskilt mycket alls. Ta det då extra försiktigt i alla höftöppnarställningar så att du inte skadar dig och får ont.


Utplutihi

Yoga handlar ju inte bara om ställningar, det handlar ju 99% om fokus, koncentration och andning. Så klart kan upplevelsen bli fördjupad om du hittar längre in i ställningarna. Men du bestämmer ju själv på vilken nivå du vill öva och vad du vill få ut av övandet. Vill du ha ställningarna som komplement till annan träning så är det okej, vill du ha träning på ställningar som en paus ifrån allt annat du gör, så är det okej, vill du utveckla din kropp och fördjupa förmågan att utföra ställningar, då är det också okej. Du bestämmer själv. Men en sak är säker och det är att alla ställningar vi gör är egentligen tillgängliga för alla, oavsett hur lång ryggen eller armarna är, hur stel du känner dig eller otymplig, och även hur än svag du känner dig. Alla celler i kroppen nybildas, så det handlar om vad du gör med kroppen. Gör det du älskar att göra, så blir det din livskraft.

90 views0 comments

Recent Posts

See All