Om att ta hjälp för att styra sitt liv

Updated: Jan 27, 2021

Ayurvedan försöker lära oss att göra medvetna val i livet. För ju mer medvetna val vi gör, desto bättre mår vi. 

När vi lär oss något nytt krävs högre koncentration och mer närvaro. Ju mer närvarande vi kan vara desto större chans att vi verkligen kan lära oss något nytt. Vi behöver också en lärare; någon som vi kan ställa frågor till, någon som kan hjälpa oss att förstå. 

Det hela kan liknas med att hålla i ratten, växla, bromsa och gasa när vi kör bil. I början när vi lär oss köra behöver vi en lärare för att förstå hur vi ska göra allt detta på ett säkert sätt. Så småningom klarar vi av det själva. Något som först har krävt hög koncentration och medvetna val har successivt blivit automatiserat.

När något blir automatiserat kan vi slappna av. Det är viktigt för hälsan att försöka känna avspändhet i stora stunder varje dag. För mycket av det motsatta; stress, tar väldigt mycket livskraft av oss.

Men Ayurvedan menar också att det inte är hälsosamt att leva för mycket i ett automatiserat tillstånd. Vi blir då dåligt rustade för förändringar och så kan stressen sakta eller mycket snabbt smyga sig på. 

Inom yogan har läraren en central roll i en utövares praktik. Läraren finns där för att hjälpa utövaren att lära sig att gasa och bromsa tills utövaren klarar det själv på ett hälsosamt vis. Yogaläraren har inget behov av att hela tiden övervaka utvecklingen. Målet är att utövaren ska kunna praktisera själv. 

Läraren finns där i bakgrunden så när utövaren kanske efter en tids praktiserande på eget håll, känner att hen behöver få bekräftat att hen är på en bra bana i sitt liv kan utövaren åter uppsöka läraren för en avstämning och hjälp med riktning och träning.

Man kan även kalla sin lärare för mentor, coach eller varför inte samtalsterapeut. 

När vi lever våra liv efter invanda mönster; automatiserat, finns liten möjlighet till utveckling. Automatiserade processer behöver med jämna mellanrum medvetandegöras för att vi inte ska vilseleda oss själva i våra egna liv.

Det är bekvämt att leva ”automatiserat”, men det är inte hälsosamt.

Kroppen vill oss alltid väl. I tidigare blogginlägg har jag skrivit om det och om den ogynnsamma effekten av att låta tankarna löpa amok med oss och göra oss stressade.

Att sitta vid ratten och inte styra på ett automatiserat sätt när det är så att vi har kört bil i så många år, kan vara ganska svårt. Därför är det bra att regelbundet träffa en lärare/mentor/coach/samtalsterapeut.

Det som har mycket liv i sig förändras mycket. Det som har mindre livskraft är stagnerat. Men det kan göra ont och vara jobbigt att växa och utvecklas hela tiden, så plattformar eller automatiserade perioder i livet behöver vi alla. Det hela handlar om att hitta en balans i detta.

Mitt hälsotips denna månad är att uppmana alla läsare att vara aktiva i hur ni vill leva era liv. Vad vill ni göra i livet, lägga energi på, utveckla, bidra med och var hittar ni glädjen?

Är ni osäkera sök upp någon att prata med.

Imorgon ska jag gå på möte med min 14 åriga dotter till en syokonsulent. Jag vill försöka hjälpa henne att hitta rätt i gymnasievals djungeln. Jag märker att hon är villrådig och jag känner att jag själv inte vet tillräckligt om vilka valmöjligheter som finns. Jag tänker att när hon vet lite mer om vilka alternativ som finns så blir det lättare att göra ett gynnsamt och medvetet val.

Det är vanligt i ung ålder att känna sig villrådig och det är också något som de flesta inte tycker är så konstigt. Däremot pratas det inte så mycket om villrådigheten som man i vuxen ålder kan känna. Det förväntas att man ska veta vad man vill när man är vuxen och om man inte vet det skäms många för det och vågar inte erkänna att de har behov av hjälp. Det blir stagnation och ohälsa.

Nedan en bild på min dotter framför en butik i ett köpcentrum i Las Palmas, där vi var förra veckan. Jag tycker butiken har ett festligt namn.


Vi behöver ändra på det inskränkta och dömande sättet att tänka. Att tillåta sig att med jämna mellanrum erkänna för sig själv att man är nybörjare i sitt eget liv är att höja sitt eget medvetande. Att då söka upp och välkomna hjälp med att titta på hur man styr, växlar och bromsar för att se om det går att göra på ett ännu smidigare och säkrare sätt, det ger stor chans till förbättrad och stabil hälsa.

Och helt säkert skulle det vara bra om alla bilförare behövde förnya sitt körkort vart femte år. Jag är helt säkert inte den enda som ser ganska många olyckor på vägarna....

”The Beginner” heter min blogg. Inspirationen till det namnet har jag fått från Ayurvedans råd om att försöka hålla ett  ”Beginners mindset” livet igenom.

56 views0 comments

Recent Posts

See All