Parsvakonasana A & B
Parsvakonasana A & B är nästa ställningar i Ashtanga-serien!

Den utsträckta triangeln skiljer sig från den första då steget mellan fötterna är betydligt större och ena benet ska vara böjt i 90 grader. Det kan vara svårt att sjunka ned så mycket i höften. Försök trycka i båda fötterna lika mycket i golvet och stå i mitten av kroppen.

I den första; A, går det bra att stanna med underarmen på låret om det känns svårt att komma ned till golvet och i den andra; B, kan du börja med att lägga överkroppen ned mot låret och behålla båda händerna i midjan och inte rotera överkroppen utan först stanna där för att hitta balansen. I nästa steg kan du sätta ihop händerna och därefter när rotationen i överkroppen har blivit djupare och du lyckats komma ned mer i höften kan du sätta ned ena handen utanför foten och sträcka ut den andra armen över huvudet.

Det är djupet i höften och förmågan att öppna och rotera överkroppen som gör att du så småningom kan komma ned i de djupare varianterna. Om du är osäker på hur djupt du kan gå och hur mycket du kan rotera, observera ditt andetag. Andetaget är alltid viktigare än ställningen. Om andningen upplevs som djup och lugn prova att utmana dig, om andningen känns svår, dvs andetagen är korta och ganska så ytliga, stanna på den övre nivån.

I de flesta yogaformer finns någon form av djup sidostretch lik denna med. Anledningen till det är ställningens många fördelar:

- de rehabiliterar scolios och andra problem med ryggen

- anklar och knän stärks mycket

- överflödigt fett runt midjan minskar

- matsmältningsorganen stimuleras och hjälper detox

- spänningar i nerver längs med ryggen som orsakar ryggont släpper

- B särskilt lindrar andningsproblem

- det är en djup höftöppnare som hjälper till god hållning och följsam gång
När jag började lära mig denna ställning, särskilt B, var det som om ryggen satt orubbligt fast, jag kunde inte rotera i sidled, jag hade svårt att få armbågen ned på utsidan av knäet. Genom att försöka andas ändå djupare och böja mer i benet samt använda magmusklerna lyckats jag successivt över tid rotera mer och mer. I ryggen uppstod ett knackande ljud. Ljudet var med i flera år, ända tills jag fick med handen på utsidan av foten.

Ibland när vi jobbar med ställningarna och motståndet är stort, blir vi våra egna kiropraktorer på sätt och vis. Andningen är så viktig! Om den inte är djup och om vi inte hittar bandhas kan vi skada oss och jag vill mena att det också är så att det går inte lära sig att göra ställningen i många fall. Så av den anledningen utvecklas inte utövaren i ställningen. I detta är det så viktigt att ha en lärare.

Givetvis kan man träna yoga utan att utvecklas i ställningarna. Om du inte hittar in i det djupare andetaget och om du tänker på annat medan du övar, då händer inte så mycket utveckling. Då kan du göra en ställning fysiskt i många år utan att utvecklas i den. Det kan ändå vara skönt att öva yoga men dina obalanser försvinner inte. Alla människor har olika obalanser som vi lever med. Men Ashtangayogans metod erbjuder en kraftfull metod att transformeras om man vill det.

89 views0 comments

Recent Posts

See All