ParsvottanasanaNästa position i Ashtangaserien att presentera är Parsvottanasana.

Att tänka på:

1. Avståndet mellan fötterna ska vara samma som i den första Triangeln; Uthitta Trikonasana A-B.

Om du inte kan sätta ihop händerna i Namasté (handflatorna ihop bakom ryggen), tar du helt enkelt tag i armbågarna eller underarmarna.

Viktigt är att försöka tänka på att dra ihop skulderbladen och öppna bröstkorgen så mycket som möjligt. Aktivera bandhas och öppna bröstkorgen med djupa andetag och aktivering av musklerna i ryggen. Spänn låren och försök hålla benen helt sträckta rakt igenom hela övningen. Det kan hjälpa om du tänker att du ska dra upp knäskålarna mot låren.

2. Vänd helt om och ta med höften så att den blir parallell. Bakre foten riktas snett framåt och den främre rakt fram. Om höften är sned får du inte ut samma effekt av ställningen. Då är det också lätt hänt att du rundar ryggen.

3. Försök sedan fälla rakt ned över det högra benet och först och sedan det vänstra. Det är viktigare att benen är raka än att du fäller dig djupt ned och böjer ett ben. Försök ta dig själv ur höften så att säga. Förläng ryggen och håll en öppen bröstkorg. Försök, som sagt, att inte runda ryggen.

Vad ställningen är bra för:

Denna ställningen blir liksom pricken över i efter trianglarna och tornet. Det är också en höftöppnare som verkar på djupet.

Samtliga stående ställningar fram till denna ställning motverkar särskilt reumatisk värk, fibromyaligi och artros. Denna första del av de stående ställningarna ihop med Solhälsningarna och nedvarvningen är så välgörande att om du övar dem med regelbundenhet 3-6 ggr per vecka, så uttrycker Sri K Pattabhi Jois att då får du inte bara hälsa utan även tillgång till blomstring i ditt liv i form av hög energi och hög livskvalitet!

Träningen av ställningarna på den fysiska nivån är formidabel, men när man gör det med regelbundenhet tar man effekten flera nivåer till. Du märker skillnaden i hur du förändrar din inställning i livet många gånger.

Parsvottanasana är även bra för:

- ökad rörlighet i höfter, fötter och rygg samtidigt som de stabiliserar

- hjälp att släpp spänningar kring axlar och skulderblad

- öppnar bröstkorg och möjliggör friskare andetag

- avlägsnar också överflödigt fett runt höfter och midja

- ökar känslan av att vilja le och ta in glädje i livet


Såhär gör du:
104 views0 comments

Recent Posts

See All