Salamba Sarvangasana, Halasana & Karnapidasana
Nu är vi inne på nedvarvningen och de avslutande ställningarna. Vi börjar med Salamba Sarvangasana, Halasana & Karnapidasana. Dessa tre första uppochnedvända ställningar stärker ryggen mycket. De stärker också både rygg och bukmuskelatur. Det kan vara svårt inledningsvis att hitta musklerna och hålla sig upprätt. Men det kommer med tiden. De hjälper också att öppna upp i bröstet och runt axlar.


Att tänka på när du gör dessa ställningar:

I Halasana försök spänna låren och sträcka benen så mycket det bara går. Det är viktigare än att fötterna kommer hela vägen ned i golvet.

I Karnaindasana kan det kännas trångt att dra ihop kroppen på det viset, men försök tänka att det går att vidga bröstkorgen ut åt sidorna och bakåt. Hela ryggen är ju fri.


Salamba Sarvangasana - skulderståendeHalasana - plogenKarnapidasana - knä nära öra

Ställningarna är bra för:

När vi äter blandas maten med galla och kärnan av detta blir så småningom vårt näringsrika blod. Dessa ställningar och de två påföljande renar blodet så att den högsta vitaliteten kan uppnås. Därför är det också viktigare ju äldre vi blir att träna på att vara uppochned. Vi är redan i viss mån uppochned inuti solhälsningen, när vi står i hunden, men i dessa nedvarvningsställningar kommer vi också på ett fantastiskt fint sätt åt de olika körtlarna. Körtlarna producerar våra hormoner och det behöver vara en balans i produktion om vi ska kunna må bra.

Dessa och några till ställningar är därför otroligt viktiga för hälsan. Man kan till och med säga att de ställningar vi gör innan förbereder oss styrke- och smidighetsmässigt för att kunna göra dessa.

I Salamba Sarvangasana renas hals och hjärta. Förmågan att uttrycka sig i tal stärks. Ställningen är väldigt bra för sköldkörteln. I Halasana renas tarmarna.

Karnapidasana är bra för örats välmående. Problem med tinnitus och pulsering i örat försvinner.

83 views0 comments

Recent Posts

See All