SirsasanaHuvudstående, Sirsasana, är kungen av alla yogaställningar. Den kallas så för den är så himla välgörande. Ju äldre vi blir desto viktigare är det att vara uppochned. Varje gång vi kommer till hunden i Solhälsningarna så är vi delvis upp och ned. Hjärtat är då ovanför hjärnan och det är det som är det viktigaste.


Att tänka på när du gör denna ställningen:

Många är rädda för att stå på huvudet. Det tog mig lång tid innan jag tordes stå själv. Jag trodde på riktigt att jag skulle dö om jag föll. Så om jag har lyckats lära mig stå på huvudet så kan du. Vi gör många Solhälsningar i Ashtanga yogan och det är delvis för att det är bra att vara stark i överkroppen. När vi är tillräckligt starka är det bara rädslan som vi behöver övervinna för att kunna stå på huvudet.


Börja stegvis. Först med den förberedande, där du tittar på dina tummar. Prova sedan att sätta i huvudet och lyfta en fot. Be sedan din yogalärare att stå bakom dig när du tränar på att gå upp. Till slut kommer du klara av det.
Ställningen är bra för:

Huvudstående förbättrar balansen på ett fantastiskt sätt och den ökar också självförtroendet. Du blir starkare i hela överkroppen. Blod transporteras lätt till huvudet och hjärnan, vilket är högt vitaliserande. Känselorganen renas. Syn- lukt och hörselsinnen förbättras. Den avlägsnar också spänningar i muskler och nervbanor i hela kroppen. Ryggraden avlastas och vitaliseras. Den ökar också känslan av lätthet, avslappning och frid i sinnet. Sist men inte minst motverkar den depression och nedstämdhet.

140 views0 comments

Recent Posts

See All