Suryanamskara A

Updated: May 25, 2021I Ashtanga yoga inleder man alltid träningen med Solhälsningarna A & B. I yogan finns det många olika solhälsningsvarianter och det har att göra med att solen anses vara särskilt viktig. Solen ger oss energi. Utan sol, inget liv. Att tänka på solen och göra solhälsningar anses därför i alla yogatraditioner vara särskilt hälsofrämjande.

De dagar du inte tar dig iväg till yogaklassen, fast du skulle ha velat hinna med det, gör då några solhälsningar hemma, säger Ann. Om man har en egen praktik hemma där man gör solhälsningar på kanske 10-15 minuter varje dag, får man ut 100% mer av träningen på studion.

Solhälsningar är bra för så himla mycket. De två varianterna i Ashtanga yogan gör dig både starkare och smidigare. De är bra för cirkulationen och för att släppa stress. Du sträcker ut och avlastar ryggen, vilket medför att du får mera kraft och energi och kan känna dig gladare. Solhälsningar påverkar humöret i positiv riktning. De är också bra för hjärta, lungor och hjärna. De balanserar även det endokrina systemet, vilket bland annat får oss emotionellt mera lugna och hjälper oss med att kunna ta upp näringen i maten vi äter på ett bättre sätt.


Solhälsning A


Du behöver inte ha raka ben när du sätter i händerna i matten. Det är viktigare att du sätter i händerna och att du behåller kontakten med golvet hela tiden, både med händer och fötter.


Sträckningen i ryggen ska komma från aktiveringen av de djupa bukmusklerna och musklerna i öppning av bäckenet. Dessa två kallas för rotlås och maglås.Om du inte orkar sänka ned kroppen parallellt ned mot matten i armhävningen nedåt, kan du sätta i knäna. Du kan också behålla knäna i när du sträcker på armarna och tittar upp.Varje rörelse i Ashtanga yogan görs på en inandning eller en utandning. Om du behöver andas flera andetag i rörelserna så gör du det.

Synkroniseringen mellan rörelse (vinyasa) och andning kommer som en självklarhet med tiden. Andetaget är alltid viktigare än rörelsen eller ställning. Försök att inte hålla andan, utan att hela tiden andas antingen in eller ut.

Om du undrar något om utförandet av Solhälsningarna är det bara att fråga på klasserna.


Se hela yogakartan med alla ställningarna här: https://www.ashtangayogaahus.com/om-ashtanga-yoga

83 views0 comments

Recent Posts

See All