Suryanamskara BI Ashtanga yoga inleder man alltid träningen med Solhälsningarna A & B. I yogan finns det många olika solhälsningsvarianter och det har att göra med att solen anses vara särskilt viktig. Solen ger oss energi. Utan sol, inget liv. Att tänka på solen och göra solhälsningar anses därför i alla yogatraditioner vara särskilt hälsofrämjande.


Utkatasana

När vi har gjort solhälsning A går vi vidare på Solhälsning B. Då böjer vi på benen i den första ställningen istället för att ha dem sträckta som i Solhälsning A. Denna ställning är så bra för ländryggen. Har du minsta besvär med den, stanna lite extra i denna ställning.


Att tänka på i denna ställningen:

Fötterna helt ihop. Tryck knäna mot varandra. Skjut ut rumpan. Dra inte in svanskotan under dig. Då hamnar kotorna ovanpå varandra. Det som gör att ryggen mår bra är just när vi hjälper den vara neutral.


Viktigt att använda bandhas. Särskilt maglåset, Uddiyana bandha i denna. Du kan tänka dig att du håller om och lyfter ländryggen med de djupa magmusklerna. Händerna ihop med så raka armar det går. Lyft händerna mer och mer uppåt. Spänningar som ofta sitter i axlarna släpper av att öva på denna ställning.

Korsa inte tummarna utan försök hålla ihop hela handflatorna utan att göra det. Det ger starkare muskler till bröstkorgens båda sidor. (seratus anterior)


Försök få till en bakåt böj i bröstryggen.


Virabhadrasana A (Krigare A)