Utkatasana & Virabhdrasana A & B




Utkatasana och Virabhdrasana A har vi redan stött på i Solhälsning B. Dessa ställningar ökar fokus och koncentration och är allmänt lugnande och stärkande.


Utkatasana

Att tänka på när du gör denna ställningen: I denna ställning ska rumpan puta ut och bröstkorgen öppnas upp. En del utövare jag har stött på har fått lära sig att dra in svanskotan i denna och sätta sig ned ungefär som på en stol. Det är ett missförstånd av hur denna ställning ska praktiseras. Svanka och dra in buken (Uddiyana Bandha) mot ländryggen. Försök få upp armarna så långt upp det går utan att böja dem. Ibland tar det stopp i axlarna och då får man ha händer lite snett framför sig istället. Med tiden öppnas axlarna upp mera och då blir det möjligt att få till en bakåt böj. När jag undervisar denna ställning brukar jag överdriva böjningen i knäna för att få till att rumpan puta ut ordentligt.


Ställningen är bra för: - Styrkan i midjan ökar och den gör kroppen lätt. - Den stärker ryggen på ett formidabelt sätt.


Virabhdrasana A

Att tänka på när du gör dessa ställningen: Med höger knä böjt ska man försöka sträva framåt med vänster del av höften. Det går bra att sätta händerna på höften för att känna in var den är först. Det bakre benet ska vara helt sträckt. Försök ha lika mycket vikt i båda fötter.


Virabhdrasana B

I denna ställning öppnas höften och överkroppen åt sidan.


Virabhdrasana A & B är bra för: