Var inte rädd för dina motgångar

Updated: Jan 27, 2021

Vi människor strävar medvetet eller omedvetet efter att ha det så bra som möjligt i livet. Så alla beslut vi fattar angående hur vi ska ta hand om oss själva går ut på att må bra och ha det bra. Yogan menar attt det är endast genom lidande som vi kan utvecklas som människor. Men bara för att vi lider är det inte säkert att vi utvecklas. Det beror på så många olika faktorer från person till person, men i huvudsak handlar det om vi är beredda att släppa rädslan eller inte. Paradoxalt nog är det den person som inte vet att den lider, dvs den oreflekterade människan; som lider mer, än den som vet att den lider. Hur i hela fridens värld kan det vara så kanske du tänker då? Jo för om vi inte är medvetna om lidandet, så kan vi inte göra något åt det. Som exempel: du kanske har fått en sjukdom och du tror att du är sjukdomen. Du blandar ihop det du har med den du är. Jag är reumatiker eller jag är diabetiker. Det kallas för Pragya Aparad och det är mänsklighetens största misstag menar Ayurvedan. Det du är är oendlig formlös kärlek. Det är så mycket mer som du kan vara medveten om  än din kropp, dina tankar, dina känslor och ditt liv. Din kropp, dina tankar, dina känslor och ditt liv är något du har. Du kan ändra på hur du tänker och känner. Du kan ändra på hur du lever ditt liv. Du kan ändra på ditt utseende, men det du är kan du egentligen inte ändra på men däremot kan du lära känna dig själv genom medvetna ansträngningar.

Nedan ett kort ur Lee Segers fantastiska kortlek.


Vi tror oftast inte på vår egen kärleksfulla storhet utan begränsar oss och då lider vi. Kroppen vill oss alltid väl och när den mår dåligt gör den det av olika anledningar där vi försöker förminska oss själva. Så vi lider. För att hela oss själva från det behöver vi så gå igenom lidandet och på djupet förstå att vi egentligen inte behöver lida.

Tänkandet och känslorna kan också skapa mycket lidande. Om vi inte är medvetna om det kan det vara svårt att sluta fred med sig själv och andra. Vi fortsätter med vårt inre hackande och malande på oss själva där inne i hjärnan och föder upplevelsen om att vi har begränsade resurser och begränsad förmåga att förlåta någon som har varit  som vi tycker, ”dum” med oss. Vi kanske aldrig lyckas bli vänner igen ens en gång. Rädslan och kriget vinner över det som vi verkligen är; kärlek och fred.


Ashtanga yoga är en metod som vill hjälpa oss att lyfta fram kärleken i oss själva först och främst. När vi älskar oss själva fullt ut kan vi till och med bli upplysta, fram tills det händer lider vi på ett eller annat sätt.

Ju mer motgångar i livet desto större möjlighet till läkning.

Läkningen är inte möjlig när livet tycks gå på räls. Då lever vi utan att veta om det i en begränsad värld förståelsemässigt som kanske till stor del handlar om nöjen och distraktioner.


Hur kan Ashtanga yoga vara en metod som hjälper oss att ta oss ur detta ekorrhjul? Jo, när vi förenar andetaget med rörelserna och landar i nuet finns det möjlighet att möta sig själv.

Ibland har jag varit med om att det har hänt redan när utövaren håller på att lära sig rörelserna i Solhälsning A vid första yoga tillfället i livet. Andra gånger har det tagit lite fler tillfällen och fler ställningar innan det händer.

Mötet kan tyckas skrämmande. Att uppleva sig själv i nuet, om man aldrig har gjort det förut kan frambringa både tårar och skratt.

Ingen som inte har upplevt hur det begränsade helt plötsligt inte finns, hur det trängs bort, kan förstå hur överväldigande den känslan är.

När man väl har kommit över rädslan i upplevelsen, vill man uppleva mer och mer och igen och igen. Det är en sådan befrielse. En sådan total påfyllning av energi att det blir ett dagligt behov för att man ska må bra.

Endast om vi ägnar oss åt en metod och med en lärare finns möjligheten att uppleva detta, står det både i Yoga Sutra och i Hatha yogapradipika.


Många människor upplevde Pattabhi Jois som hård och sträng, men ändå kärleksfull och trygg. På samma sätt har jag själv fått uppleva Sharath och jag har fått höra av utövare att även jag kan upplevas så.

Om man har väldigt mycket rädsla i sig och kanske är förvirrad över metoden och hur den lärs ut på grund av olika anledningar, t ex att man tränar olika yoga stilar, eller huvudet är så fullt av tankar, dvs stress att man inte kan fokusera på andningen alls, då går det inte att komma till nuet. Egot kommer in, dvs rädslan och vi dömer oss själva som dåliga och att Ashtanga yoga är inget för oss eller vi upplever läraren som hotfull eller dålig som försöker få oss att bara stilla tänkandet så att rädslan kan släppa, men vi förstår inte det.


Tankar och distraktioner leder till begär och önskningar, förväntningar och missförstånd om vad det på riktigt innebär att landa i nuet.


Hela västvärlden håller nu på att vakna upp ur sin egen dvala av missförstånd där intellektets förmåga har premierats och värderats högt. Många har till och med fått om bakfoten att högre utbildning och mycket kunnande sk ” book knowledge” ger lycka i livet.

Men yogan vill lära oss att det många gånger istället stjälper oss om vi inte på daglig basis försöker släppa all stress och landa i nuet också.

I en stressad tillvaro är vi inte kärleksfulla utan vi är begränsade och rädda och ser på omgivningen som hotfull och på de som sysslar med samma sak som oss själva, som konkurrenter. I en kärleksfull värld bortom all stress finns ingen konkurrens, det finns plats för alla att leva ut sin unika energi och bidra med den till vår värld.


I och med att mänskligheten håller på att höja sitt medvetande lider fler människor idag.

Alla möjliga terapier och samtalstekniker utvecklas till följd av det stora behovet som nu kommer fram.

Rädslan är stor hos många att man inte ska bli fri sina mentala och känslomässiga blockeringar. Fler och fler tar antidepressiva medel för att över huvudtaget orka med sig själv i vardagen.


Men om vi lyckades öppna oss och få tillit till en gammal och beprövad metod som traditionell yoga är, skulle lidandet kunna minska och vi skulle istället utvecklas till mera kärleksfulla individer.


Jag säger inte att samtalsterapi är dåligt. Inte heller fysisk varierad träning. Det jag försöker säga är att om du vill komma till din egen mitt behöver du gräva där du står och använda dig av en metod för att kunna landa i nuet.


Läraren är också en mycket viktig del i processen.

När utövaren inte känner tilli till läraren kan inte heller någon utveckling ske. Det behövs alltid en lärare står det shastras (de ovannämnda skrifterna).

Vi är inte vana vid detta i väst och det kan ta emot att ta instruktioner från någon. Vårt begränsade ”kan själv jag” vill inte det.

Om det är så att du inte kan släppa ditt Ego och låta dig själv vara nybörjare, är mitt bästa tips att försöka söka efter en annan lärare som du kan lita på. När du är redo står din lärare där och han eller hon lämnar aldrig dig om inte du vill det.


Om du inte har hittat en lärare ännu är det på grund av att du ffortfarande tror att du ska ta dig igenom saker på egen hand. Det är rädsla.


Så mitt hälsotips denna månad är att välkomna ditt lidande. Se det som mänskligt. Andas och stanna i det tills ditt hjärta öppnar sig helt och du förstår att du inte behöver lida i just detta i alla fall. Ta dig så an alla motgångar på samma sätt och du ska se att mirakler sker.

Där mirakler sker finns alltid kärlek.


Det finns faktiskt en kurs i mirakler som är en bok och ett tillvägagångssätt där man följer yogans principer. Den kursen kanske intresserar dig? Hör av dig i sådana fall så ska jag ge dig tips!

Allt gott och ha en vilsam och skön svartmåne lördag.

39 views0 comments

Recent Posts

See All