Var inte rädd för dina motgångar

Updated: Jan 27

Vi människor strävar medvetet eller omedvetet efter att ha det så bra som möjligt i livet. Så alla beslut vi fattar angående hur vi ska ta hand om oss själva går ut på att må bra och ha det bra. Yogan menar attt det är endast genom lidande som vi kan utvecklas som människor. Men bara för att vi lider är det inte säkert att vi utvecklas. Det beror på så många olika faktorer från person till person, men i huvudsak handlar det om vi är beredda att släppa rädslan eller inte. Paradoxalt nog är det den person som inte vet att den lider, dvs den oreflekterade människan; som lider mer, än den som vet att den lider. Hur i hela fridens värld kan det vara så kanske du tänker då? Jo för om vi inte är medvetna om lidandet, så kan vi inte göra något åt det. Som exempel: du kanske har fått en sjukdom och du tror att du är sjukdomen. Du blandar ihop det du har med den du är. Jag är reumatiker eller jag är diabetiker. Det kallas för Pragya Aparad och det är mänsklighetens största misstag menar Ayurvedan. Det du är är oendlig formlös kärlek. Det är så mycket mer som du kan vara medveten om  än din kropp, dina tankar, dina känslor och ditt liv. Din kropp, dina tankar, dina känslor och ditt liv är något du har. Du kan ändra på hur du tänker och känner. Du kan ändra på hur du lever ditt liv. Du kan ändra på ditt utseende, men det du är kan du egentligen inte ändra på men däremot kan du lära känna dig själv genom medvetna ansträngningar.

Nedan ett kort ur Lee Segers fantastiska kortlek.


Vi tror oftast inte på vår egen kärleksfulla storhet utan begränsar oss och då lider vi. Kroppen vill oss alltid väl och när den mår dåligt gör den det av olika anledningar där vi försöker förminska oss själva. Så vi lider. För att hela oss själva från det behöver vi så gå igenom lidandet och på djupet förstå att vi egentligen inte behöver lida.

Tänkandet och känslorna kan också skapa mycket lidande. Om vi inte är medvetna om det kan det vara svårt att sluta fred med sig själv och andra. Vi fortsätter med vårt inre hackande och malande på oss själva där inne i hjärnan och föder upplevelsen om att vi har begränsade resurser och begränsad förmåga att förlåta någon som har varit  som vi tycker, ”dum” med oss. Vi kanske aldrig lyckas bli vänner igen ens en gång. Rädslan och kriget vinner över det som vi verkligen är; kärlek och fred.


Ashtanga yoga är en metod som vill hjälpa oss att lyfta fram kärleken i oss själva först och främst. När vi älskar oss själva fullt ut kan vi till och med bli upplysta, fram tills det händer lider vi på ett eller annat sätt.

Ju mer motgångar i livet desto större möjlighet till läkning.

Läkningen är inte möjlig när livet tycks gå på räls. Då lever vi utan att veta om det i en begränsad värld förståelsemässigt som kanske till stor del handlar om nöjen och distraktioner.


Hur kan Ashtanga yoga vara en metod som hjälper oss att ta oss ur detta ekorrhjul? Jo, när vi förenar andetaget med rörelserna och landar i nuet finns det möjlighet att möta sig själv.

Ibland har jag varit med om att det har hänt redan när utövaren håller på att lära sig rörelserna i Solhälsning A vid första yoga tillfället i livet. Andra gånger har det tagit lite fler tillfällen och fler ställningar innan det händer.

Mötet kan tyckas skrämmande. Att uppleva sig själv i nuet, om man aldrig har gjort det förut kan frambringa både tårar och skratt.

Ingen som inte har upplevt hur det begränsade helt plötsligt inte finns, hur det trängs bort, kan förstå hur överväldigande den känslan är.

När man väl har kommit över rädslan i upplevelsen, vill man uppleva mer och mer och igen och igen. Det är en sådan befrielse. En sådan total påfyllning av energi att det blir ett dagligt behov för att man ska må bra.